Pyörätuolimiekkailu


Pyörätuolimiekkailu virkistää mieltä ja parantaa vartalon hallintaa

Pyörätuolimiekkailu on miekkailun liikuntarajoitteisille sovitettu urheilumuoto, jossa otellaan paikalleen kiinnitetyissä pyörätuoleissa.

Pyörätuolimiekkailu on yksi perinteikkäimmistä paralympialajeista. Se on kuulunut kesäparalympialaisten lajiohjelmaan ensimmäisistä virallisista paralympialaisista Roomasta 1960 saakka. Pyörätuolimiekkailun kehittäjä on itse paralympialaisten isä Sir Ludwig Guttmann. Suomesta ei kuitenkaan ole koskaan ollut edustajaa paralympialaisten pyörätuolimiekkailussa. Ehkä juuri sinä voit olla ensimmäinen?

Ottelijoiden välinen etäisyys on lyhyt – miekkailijat ovat vain ojennuksen ja pienen kurotuksen päässä toisistaan – joten pyörätuolimiekkailussa korostuvat tarkka ja nopea käsi sekä tehokas terätyöskentely. Jalkatyötä siinä ei luonnollisesti ole lainkaan, mikä onkin merkittävin ero pystymiekkailuun. Muuten säännöt ja aseet ovat samat.

Pyörätuolimiekkailussa otellaan paikalleen kiinnitetyissä pyörätuoleissa. Ottelijoiden välinen etäisyys on lyhyt – miekkailijat ovat vain ojennuksen ja pienen kurotuksen päässä toisistaan – joten pyörätuolimiekkailussa korostuvat tarkka ja nopea käsi sekä tehokas terätyöskentely.

Pyörätuolimiekkailussa kilpaillaan MM- ja paralympialaistasoilla saakka. Se on ainoita pyörätuolin käyttäjille tarjolla olevia kamppailulajeja ja ainut kamppailulaji, jossa pyörätuolissa pystyy kilpailemaan paralympialaistasolla asti. Mutta pyörätuolimiekkailu ei ole pelkästään kilpailua, se on myös oivallinen harrastusmuoto, josta harrastaja saa sekä mielen virkistystä että kunnon kohennusta.

(Lähde: Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton nettisivut, 2017)

Kansainvälinen liitto IWAS – pyörätuolimiekkailu ja pyörätuolimiekkailun säännöt

Pyörätuolimiekkailu kansainvälisen kattojärjestön IWASF:n sivuilla:  www.iwasf.com/iwasf/index.cfm/sports/iwas-wheelchair-fencing

IWAS miekkailun kilpailusäännöt: www.iwasf.com/iwasf/index.cfm/sports/iwas-wheelchair-fencing/rules-documents11/

Tietoja pyörätuolimiekkailun luokittelusta (englanniksi): www.paralympic.org/news/sport-week-classification-wheelchair-fencing

Pyörätuolimiekkailu Kansainvälisen Paralympiakomitean sivuilla: www.paralympic.org/wheelchair-fencing

Pyörätuolimiekkailun tutustumiskurssimme

Seuramme järjestää syksyisin ja keväisin pyörätuolimiekkailun tutustumiskursseja. Kurssille ovat tervetulleita kaikki miekkailusta kiinnostuneet pyörätuolilla liikkuvat nuoret  ja aikuiset sekä heidän lähiomaisensa ja ystävänsä.

=>> Katso lisätietoja pyörätuolimiekkailun kurssitoiminnastamme!

TERVETULOA ALOITTAMAAN SEURAAMME UUSI PISTÄMÄTÖN URHEILUHARRASTUS TURVALLISESSA OPASTUKSESSA JA HYVÄSSÄ SEURASSA!

 

Print Friendly, PDF & Email