Miekkailuhistoriaa


Miekkailun historiaa: jo muinaiset roomalaiset…

Miekkailu on eräs maailman vanhimmista urheilumuodoista.

Miekkailun historia on yhtä vanha kuin ihmissuku. Tutkijat ovat osoittaneet, että muinaisen alkuihmisen taistelu olemassaolonsa puolesta pakotti ihmistä käyttämään jotain kättä pidempää esinettä taisteluaseena petoja, ja joskus toisia ihmisiäkin vastaan. Jotta ihminen olisi säilynyt hengissä, tuli hänen osata taitavasti hyökätä ja puolustaa itseään.

Historiallisen kehityksen myötä puunuija vaihtui metalliseksi lyömäaseeksi alkaen vähitellen muistuttaa tuntemaamme miekkaa. Antiikin Kreikassa ja Rooman valtakunnan sotilas- ja gladiaattorikouluissa sekä keskiajan ritariston keskuudessa miekkailu oli erittäin suosittua.

Ruutiaseen keksiminen 1400-luvulla muutti miekkailun luonnetta enemmän urheilullisempaan suuntaan. Tällöin syntyi runsaasti miekkailuseuroja, joissa alettiin opettaa miekkailua järjestestelmällisesti. Jo tuolloin italialaisille miekkailu merkitsi tiedettä, taidetta ja urheilua. Miekkailutaidon kehitystä ohjasivat lisäksi aina 1900-luvulle asti veriset kaksintaistelut, jotka muodostuivat varsin yleiseksi tavoiksi riita- ja kunniakysymysten selvittelyssä.

Noin vuonna 1880 miekkailu muodostui nykyiseksi kilpaurheiluksi, jossa käytetään kolmea asetta: kalpaa, florettia ja säilää.

Miekkailu on aina ollut mukana olympialaisissa ensimmäisistä Ateenan 1896 kisoista lähtien. Naiset osallistuivat floretilla ensimmäisen kerran olympialaisten miekkailukilpailuun Pariisissa 1924. Nykyisin naiset miekkailevat myös kalvalla ja säilällä.

1940-50-luvuilla kehitetyt kalvan ja floretin sähköiset merkitsijälaitteet muuttivat miekkailun luonnetta vauhdikkaammaksi ja yksinkertaisemmmaksi.

Miekkailusta on viimeksi kuluneen 40 vuoden aikana tullut erittäin kansainvälinen ja nykyaikainen urheilumuoto, jonka kärkitaso on henkilökohtaisesti ja maittain erittäin laaja. MM- ja olympiamitalitilastoissa on nykyisin mukana monta maata, joiden keskinäiset järjestykset vuosittain vaihtelevat paljon. Suurimmat mitalimäärät kaikilla aseilla ovat keränneet Italia, Ranska, Unkari, Saksa, Venjäjä, Puola ja Romania. Lisäksi kalvalla ovat Ruotsi ja Sveitsi olleet perinteisiä mitalimaita. Kiinasta ja Yhdysvalloista on tullut nykyisin uusi huippumaa.

Print Friendly, PDF & Email